![](/media/lib/288/n-adipocyty-b8aecdbaced4b12448ed43189ce7eae1.jpg)
Znaleziono sposób na przekształcenie złego tłuszczu w dobry
21 września 2017, 11:31Dobry tłuszcz (brunatny) pomaga spalać kalorie, natomiast "zły" (biały) przyczynia się do ich magazynowania. Ostatnio zespół ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Waszyngtona w St. Louis opracował metodę przekształcania, przynajmniej u myszy, białej tkanki tłuszczowej w brunatną.
![](/media/lib/348/n-czekolada-148b3b231e9dab3c03780ff6466c48db.jpg)
Konszowanie bez (fizycznych) tajemnic
9 maja 2019, 05:11Po raz pierwszy wykazano, czemu konszowana czekolada ma tak gładką teksturę.
![](/media/lib/496/n-slon-51657e659145c40912cea75891a868e4.jpg)
Duże zwierzęta lepiej niż małe radzą sobie z ekstremami pogodowymi
30 sierpnia 2022, 10:56Zwierzęta, które żyją dłużej i mają mniej potomstwa są bardziej odporne na gwałtowne zjawiska pogodowe związane ze zmianami klimatu – jak susze czy wielkie opady – niż krócej żyjące małe zwierzęta. Z badań przeprowadzonych Christie Le Coeur z Uniwersytetu w Oslo oraz Owena Jonesa i Johna Jacksona z Uniwersytetu Danii Południowej dowiadujemy się, że niedźwiedzie czy żubry lepiej radzą sobie z ekstremalnymi wydarzeniami pogodowymi niż myszy czy lemingi.
Czekolada zamiast aspiryny?
15 listopada 2006, 11:25Miłośnicy czekolady pomogli badaczom z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa wyjaśnić, dlaczego zjadanie codziennie kilku kostek tego przysmaku zmniejsza ryzyko zawału serca.
![](/media/lib/21/1200822632_573162-52d3e126685360b3d515ffca9cf4324e.jpeg)
Diagnosta z siłowni
19 stycznia 2008, 22:17Nowoczesne wyposażenie klubów fitness okazało się bardziej pożyteczne, niż mogło to wynikać z samego tylko aktywnego spędzania czasu. Technologie, za pomocą których maszyny treningowe badają zwartość wody, tłuszczu i tkanki mięśniowej w ciele osoby ćwiczącej, mogą także posłużyć do wykrywania pewnych form nowotworów. Stało się to możliwe dzięki metodzie bazującej na spektroskopii bioimpedancyjnej, którą opracował Jye Smith z Queensland University of Technology.
![Cząsteczka witaminy D3](/media/lib/49/560px-cholecalciferol.svg-58d3fce9cc0fbdc333b60fbe580703d0.png)
Witamina D sprzyja odchudzaniu?
14 czerwca 2009, 16:30Wysokie stężenie witaminy D w osoczu krwi może zwiększać skuteczność diet odchudzających - uważają naukowcy z University of Minnesota.
![](/media/lib/71/umiejscowienie-watroby-10a1be6c9f3dd05119cdffd4d151b4d2.jpg)
Stłuszczona wątroba oznacza cukrzycę?
25 lutego 2011, 15:34Osoby ze stłuszczeniem wątroby 5-krotnie częściej zapadają na cukrzycę typu 2. niż ludzie, u których nie występuje ta choroba. Co więcej, wyższe ryzyko nie jest związane z poziomem insuliny na czczo (Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism).
![](/media/lib/114/n-wieprzowina-c31242b007d54905b06957e892b28b6e.jpg)
Chorym z cukrzycą typu 2. służy dieta wysokotłuszczowa?
14 maja 2012, 13:18Zazwyczaj chorym z cukrzycą typu 2. zaleca się, by ograniczyli spożycie tłuszczów, tymczasem najnowsze studium zespołu z Uniwersytetu w Linköping pokazuje, że korzystniejszy wpływ na poziom cukru i profil lipidowy ma dieta wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa.
![](/media/lib/194/n-nanoczastka-ea44cbbc1819a15de941937bf29ce13f.jpg)
Trojański sposób na glejaka
30 kwietnia 2014, 16:20Zespół z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa stworzył biodegradowalne nanocząstki, które są w stanie przetransportować DNA do komórek guzów mózgu myszy. Eksperymenty dowodzą, że załadowane "genami śmierci" cząstki mogłyby być w przyszłości podawane w czasie operacji pacjentom z nowotworami mózgu, tak by wybiórczo uśmiercić pozostałe komórki guza.
![](/media/lib/94/n-cukier-8e571c27f71f20bacfc3f5191a11b4b2.jpg)
Enzym na zbyt dużą ilość cukru
12 stycznia 2016, 13:31Specjaliści z Centrum Badawczego Szpitala Uniwersytetu w Montrealu odkryli enzym, który może zahamować toksyczny wpływ cukru na narządy ciała.